Buharın Yoğuşması: Kondens

Buharın Yoğuşması: Kondens

Buhar enerjisiyle çalışan bütün enerji santrallerinde, kazan besleme suyunun ve buharın saflığı kesinlikle çok önemlidir. Özellikle buhar türbini, buhar kazanı, kızgın buhar üreteci ısıtıcı, kondansatör ve diğer buhar ekipmanları için kesinlikle çok önemlidir. Tartar oluşumu ve korozyona bağlı olarak buhar türbininin, buhar kazanının ve diğer aparatların zarar görmesini önlemek için, pH, İletkenlik, çözünmüş oksijen, Silika, Sodyum, Fosfat gibi kritik parametrelerin hat buharı ve su analizleri bir zorunluluktur.

resim_20250110_091542056.png

Damla Ve Film Şeklinde Yoğuşma

Buhardaki ısı, bir ürüne veya bir ortama verildiği zaman buhar düşük sıcaklıklardaki yüzeylerde yoğuşur. Yoğuşmanın sonucunda oluşan sıvıya kondens denir.

Yoğuşma, iki şekilde gerçekleşir: Damla veya Film yoğuşması. Damla şeklindeki yoğuşma, film şeklindeki yoğuşmaya tercih edilir. Nedeni çok daha iyi bir ısı transfer miktarı sağlamasıdır.

Film Şeklinde Yoğuşma: Film yoğuşmasında buharın yoğuştuğu yüzey, su tutan bir yüzeydir. Bunun neticesinde yoğuşan buhar yüzeyde bir su filmi oluşturur. Genellikle film, ısı transferini zorlaştırdığı için düşük ısı transfer miktarları söz konusudur. Oluşan filmin kalınlığı bir takım faktörlere bağlıdır. Bu faktörler: yüzeyin cinsi, viskozite ve yoğuşma miktarıdır.

Damla Şeklinde Yoğuşma: Damla şeklindeki yoğuşmada buharın yoğuştuğu yüzey, su tutmayan bir yüzeydir. Bu yoğuşmada kondens damla şeklinde oluşur. Damlalar büyüdükleri zaman yer çekimi ile aşağıya doğru hareket ederler. Damla yoğuşmasında yüksek ısı transfer değerlerine ulaşılır ve bazı durumlarda yoğuşmanın damla şeklinde olabilmesi için kimyasallar kullanılır.

Isınma ve İşletme Yükleri

Başlangıç (Isınma) Yükü: İlk işletmeye alma sürecinde boru donanımı buhardan daha soğuktur. Boru etrafındaki ortamın soğuk olması nedeniyle buhardan borulara doğru bir ısı akışı vardır ve buhar yoğuşmaya başlar. Buhar ve boru donanımı sıcaklıkları arasındaki fark maksimum olması nedeniyle kondens oluşum miktarı en yüksek seviyededir. Bu yoğuşmaya “Başlangıç yükü” denir.

İşletme (Rejim) Yükü: Donanım ısındıktan sonra buhar ve donanım arasındaki sıcaklık farkı düşmektedir. Ancak radyasyon kayıplarından dolayı yoğuşma az da olsa oluşur. Bu yoğuşmaya “İşletme yükü” denir. Benzer olay buharın kullanılma yerinde de geçerlidir. İlk önce buhar, ürünü ve proses donanımını ısıtır, ısı transferi sistem işletme sıcaklığına geldikten sonra da devam eder.

kmk® | web tasarım programları ile hazırlanmıştır.
Canlı Destek